Kraaien in jonge maisplanten: voorkom direct vogelschade met een knalapparaat
>
Kraaien in jonge maisplanten: voorkom direct vogelschade met een knalapparaat
kraaien in jonge maisplanten

Kraaien en kraaiachtigen zoals roeken en kauwen kunnen veel schade aanbrengen aan het jonge maisgewas. In het voorjaar, wanneer de maisplanten net opkomen na het inzaaien, is er veel kans dat vogels zoals kraaien vraatschade aanrichten aan de plantjes.

Schade voorkomen aan net ingezaaid mais

Er zijn uiteraard diverse manieren om schade door vogels in de gewassen te voorkomen. Een veelgebruikte methode is het inzetten van knalapparaten. Een knalapparaat zorgt ervoor dat je vogels door een harde knal worden weggejaagd.

Wat is een knalapparaat

Een knalapparaat is een gaskanon die een harde knal geeft. Een knalapparaat werkt op propaangas of butaangas. Afhankelijk van het model kun je instellen hoe vaak een knalapparaat een knal geeft.
Bij mechanische modellen zoals de ZON Mark 4 stel je dit analoog in door de drukregelaar af te stellen: Hoe verder deze openstaat des te vaker zal het apparaat een knal geven.
Een elektronisch model zoals de ZON EL08 heeft meer instelmogelijkheden voor knallen. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor salvo’s van knallen. Tevens is het elektronische model voorzien van een geïntegreerde tijdklok: zo hoef je ‘s avonds niet naar het apparaat te gaan om hem uit te zetten, en ‘s ochtend om hem weer aan te zetten.

mag je overal een knalapparaat gebruiken?

Informeer hierover bij je gemeente. In sommige gemeenten heb je voor het gebruik van een knalapparaat een ontheffing nodig. Daarnaast kan het zijn dat er richtlijnen zijn op welk tijdstip je een knalapparaat mag gebruiken en hoever je vanaf de bebouwde kom moet zijn.

There are no comments

Geef een reactie

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.