Het elektronische knalapparaat: dit zijn de voordelen!
>
Het elektronische knalapparaat: dit zijn de voordelen!
Het elektronische knalapparaat-dit zijn de voordelen

Je hebt last van vogels in de gewassen. Kraaien eten de jonge maisplantjes op en ganzen vreten alles kaal. natuurlijk wil je hier iets aan doen voordat de gehele oogst is mislukt voordat deze de kans heeft gehad om überhaupt te gaan groeien.

Vogels verjagen

Als je veel last hebt van vogels in je gewassen ben je altijd op zoek naar de beste methode om de vogels te verjagen. Veel gehoord is overlast door kraaien, kauwen, roeken en ganzen.

Er zijn diverse middelen en methodes om de vogels te verjagen, maar ze zijn natuurlijk niet allemaal even effectief. Voorbeelden zijn het gebruik van ballonnen, vlaggen en linten, flitsmolens of zelfs afweerpistolen.

Deze middelen zijn tot op een bepaalde hoogte wel effectief, echter is het lastig om ze in te zetten over het gehele areaal. Daarnaast kosten deze methodes veel inspanning en zal je er actief mee aan de slag moeten. Uiteindelijk heb je liever een goede methode waar je geen omkijken naar hebt.

Knalapparaat

Een veel gebruikte methode voor het verjagen van vogels is het gebruik van een knalapparaat. Een knalapparaat is een gaskanon wat een harde knal geeft. Het apparaat werkt door middel van propaangas. Door de harde knal zullen de vogels opschrikken en wegvliegen. Een knalapparaat kan effectief zijn tot wel 5 hectare, dit maakt deze methode zeer effectief voor grotere percelen.

Natuurlijk zul je ook een knalapparaat af en toe moeten verplaatsen, afhankelijk van waar de vogels zich ophouden. Je kan het knalapparaat bijvoorbeeld elke 2 tot 3 dagen verplaatsen.

Mechanisch vs. elektronisch

Grofweg zijn er twee soorten knalapparaten: een mechanisch model en een elektronisch model. We bespreken hier wat nou eigenlijk de verschillen zijn en wat de voor- en nadelen zijn van de modellen.

Mechanische knalapparaat

Het mechanische knalapparaat is vooral erg basic. De mogelijkheden zijn beperkt. Nou hoeft dat niet altijd een nadeel te zijn, maar je mist duidelijk een aantal voordelen.

Het mechanische knalapparaat (ZON Mark 4) werkt helemaal zonder stroom. In principe hoef je alleen een propaan gasfles aan te sluiten op de meegeleverde drukregelaar en je kan beginnen met knallen. De drukregelaar is voorzien van een fijnafstelling. Met deze afstelling kun je regelen hoeveel gas er wordt doorgelaten. Laat je meer gas door dan zal het apparaat vaker een knal geven. Grofweg zal het apparaat minimaal 1 x per minuut of maximaal 1 x per 30 minuten knallen.

Om het apparaat in- en uit te schakelen draai de de gasfles open of dicht. Je zal dus elke dag actief naar het apparaat toe moeten gaan om het te activeren en weer te deactiveren. Wel kan je bij het mechanische knalapparaat een speciale tijdklok (Zon GT 300) aanschaffen. Dit klokje werkt op een batterij. je sluit de tijdklok aan op de gasslang, tussen het knalapparaat en de drukregelaar. Je hebt de mogelijk om 1 inschakelmoment in te stellen van minimaal 10 uren en maximaal 18 uren.

Voordelen

De voordelen van het mechanische knalapparaat:

  • Werkt zonder stroom (accu), dus gasfles aansluiten en knallen maar.
  • De aanschafprijs. Goedkoper dan een elektronisch knalapparaat
  • simpele bediening

Nadelen

De nadelen van het mechanische knalapparaat:

  • Weinig opties en instelmogelijkheden
  • Standaard niet voorzien van een tijdklok
  • Ontsteking werkt ongeveer 100.000 knallen (bij elektronisch model tot 1.000.000)

Elektronisch knalapparaat

Het elektronische knalapparaat (Zon EL08) heeft veel meer opties en mogelijkheden dan het mechanische model. Dit apparaat is voorzien van een elektronische module voor diverse opties. Het is wel noodzakelijk om dit knalapparaat te voorzien van stroom, middels een 12V accu. Deze accu wordt niet standaard meegeleverd.

Elektronisch knalapparaat Zon EL08

Het elektronische apparaat is voorzien van een geïntegreerde digitale tijdklok. Deze tijdklok kun je instellen op maximaal 4 inschakelmomenten per 24 uur. Erg handig natuurlijk, ook rekening houdend met de lokale wetgeving wat betreft het gebruik van knalapparaten.

Op dit apparaat kun je tevens je knallen instellen. Of eigenlijk kun je series van knallen instellen. De series die je instelt bestaan uit 1, 2, 3 of 4 knallen. deze knallen volgens elkaar elke 5 seconden op. je kan de tijd tussen de series van knallen elektronisch instellen tussen de 1 en 60 minuten. Tevens zijn er 2 settings waarbij de tijd tussen de series willekeurig bepaald worden door het apparaat.

Het elektronische model kenmerkt zich door weinig bewegende onderdelen. Het enige bewegende onderdeel is het magneetventiel. Hiermee wordt het doorlaten van het gas geregeld.

Voordelen

De voordelen van het elektronische knalapparaat:

  • Geïntegreerde digitale tijdklok
  • Uitgebreide instelmogelijkheden voor knallen
  • Weinig bewegende delen
  • Ontsteking gaat lang mee, tot wel 1.000.000 knallen

Nadelen

De nadelen van een elektronisch knalapparaat:

  • Duurder in aanschaf dan een mechanisch knalapparaat
  • Noodzakelijk om een 12V accu aan te sluiten (niet meegeleverd)

Conclusie

Wat is nou uiteindelijk onze conclusie. Ben je beter af met een mechanisch knalapparaat (Zon Mark 4) of kan je beter gaan voor een elektronisch model (Zon EL08)?

Het hangt er een beetje vanaf wat je denkt nodig te hebben en hoeveel je ervoor wil uitgeven. Het basismodel is toch een stukje goedkoper en werkt out-of-the-box (alleen gasfles aansluiten). Echter zijn de opties wel erg beperkt.

Wil je een beetje meer mogelijkheden dan kom je toch direct uit bij het Elektronische model. Zeker de geïntegreerde tijdklok is erg handig. Daarnaast zullen de diverse instellingen wat betreft de knallen zeker voordelen brengen om vogels van je areaal af te houden. Dit gecombineerd met de weinige slijtage gevoelige bewegende onderdelen in het apparaat maakt het zeker tot onze favoriet.

There are no comments

Geef een reactie

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.